The Weave by Rachelle Kirouac & Danielle Loeb 

2017 Competition Winner

A burst of colour along main street, The Weave creates a temporal garden that transforms the site into a vibrant, playful space as people engage with the structures throughout the summer. A low net reaches up from the ground, creating opportunities to lounge in the sun or relax in the fort created below. A hammock allows people to sway in the wind, while high canopies mimic the tree foliage, creating shade, bird habitat and a bright splash of blue among the leaves. Visitors are encouraged to explore The Weave, engaging with the structures and each other. Upper Fort Garry was once a gathering space and the birthplace of Winnipeg’s urban fabric. The Weave is a response to the cultural and historical significance of the Upper Fort Garry site, bringing people together to explore the woven fabric of the installation and Winnipeg’s historical past.

KALEIDO[SCAPE] by Justin Benjamin + Vanessa Goldgrub

2017 Competition Winner

Inspired by play, Kaleido[scape] takes a classic toy and transforms it to the garden-scale playing with colour, movement, interaction, and curiosity for all ages. The word ‘Kaleidoscope’ is an Ancient Greek phrase meaning “the observation of beautiful forms”. A garden by this definition is a kaleidoscope, it is the observation of beautiful forms found in nature. The garden is a series of wheels, patterned from natural geometry, and comprised of primary colours. Like a kaleidoscope, that is twisted to create patterns, each wheel in Kaleido[scape] can be turned to spin the garden overhead. Visitors can turn individual wheels or work together to turn multiple wheels to create sublime sensory experiences. Seating is provided for visitors to fully immerse themselves in this experience, observing the beautiful forms of the garden from underneath. When visitors aren’t physically interacting with Kaleido[scape] the natural element of light plays with the garden, casting colourful shadows moving around the landscape with the sun.

BEND by The Marc Boutin Architectural Collaborative

2017 Invited Artist

Bend hangs on the convergence of two visual planes – the sky and the earth. Through an aggregation of mirrors, the two resulting sheets of reflection serve to create a new virtual plenum – a third and alternative visual space. While our expression of the physical ‘garden’ is contained, the installation’s inherent celebration of negative space projects an open-ended image – an extension of the horizon. Subject to the time of day, the movement of the clouds, and seasonal conditions, we hope that visitors will be treated to an ephemeral experience, and alternative sense of vision.